Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Διχοτόμηση πανηγυριού χώρας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του event της Volkswagen.


AddThis Social Bookmark Button
agios_georgios_400Για πρώτη φορά στα χρονικά o Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ Καφαντάρης Δημήτριος προτάσσοντας τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής εταιρείας έναντι των τοπικών θεσμών και εθίμων επιχειρεί να διχοτομήσει το πανηγύρι της χώρας .

Συμφώνησε να παραχωρηθεί η οδός Στρατηγοπούλου που είναι ο κεντρικότερος δρόμος του πανηγυριού (από τον προαύλιο χώρο του Άγιου Κωνσταντίνου έως τον Αγ. Γεώργιο) στη διέλευση των δοκιμαστικών διαδρομών του event της Volkswagen που διοργανώνεται στο COSTANAVARINO από 06/10/2014-05/12/2014,αδιαφορώντας για τις πάνδημες αντιδράσεις των δημοτών, των επαγγελματιών και των τοπικών συλλογικών φορέων .
Απορρίπτει επίσης κάθε εναλλακτική πρόταση που θα εξασφάλιζε τόσο την ομαλή και χωρίς διασπάσεις διεξαγωγή του πανηγυριού της Χώρας όσο και την πραγματοποίηση της διέλευσης των οχημάτων της Volkswagen από διαφορετική διαδρομή που δεν θα επηρέαζε καθόλου το πανηγύρι .
Η απόφαση της διέλευσης των αυτοκίνητων της Volkswagen από την οδό Στρατηγοπούλου υποβαθμίζει το θεσμό , περιορίζει σημαντικά τα έσοδα του πανηγυριού για τον δήμο και την τοπική κοινωνία αλλά καθιστά επικίνδυνη και την διέλευση πεζών στη διασταύρωση των οδών Στρατηγοπούλου και Αντωναροπούλου.
Το πανηγύρι της χώρας είναι ένα σημαντικό κοινωνικό οικονομικό γεγονός που χρονολογείται από το 1896, πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρονιά με μια διακοπή μόνο στα χρονιά της κατοχής.
Το πανηγύρι της Χώρας είναι βιωματικός θεσμός για το κάθε Χωραΐτη , αποτελεί δε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου πρέπει να διατηρηθεί η χωροταξική του ενότητα, να αναβαθμιστούν οι υποδομές του ,να εμπλουτιστεί με περίπτερα προβολής και διάθεσης των τοπικών προϊόντων .
Με έκπληξη διαπιστώνουμε από την αλληλογραφία της εταιρείας με τους Δήμους Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας ότι το ivent της Volkswagen είχε γίνει γνωστό στους Δήμαρχους κ.κ. Καφαντάρη Δημήτριο και Κατσίβελα Παναγιώτη από
τις 11 Ιουνίου 2014 σε ενημέρωση στο COSTA NAVARINO.
Και ενώ είχαν συμβεί όλες αυτές οι επαφές και οι επικοινωνίες του Δημάρχου με την Volkswagen!
Ποιά σκοπιμότητα υπήρξε και δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο ,η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ,
το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας;
Τι είδους και ποιες δεσμεύσεις είχε αναλάβει ο Δήμαρχος έναντι της Volkswagen και του COSTA NAVARINO χωρίς να έχει αποφασίσει ή γνωμοδοτήσει κάποιο δημοτικό όργανο;
Ποιό θα είναι το όφελος του Δήμου από μια τέτοια συμβολή στην διοργάνωση του event;
Οι συναντήσεις αυτές του Δημάρχου κρατήθηκαν μυστικές έως τις 23/09/2014 όταν με επιστολή του Αντιδημάρχου Προστασίας του δημότη κ Γαϊτάνη Λ.προς το πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας ενημέρωνε, ότι οι δοκιμαστικές διαδρομές της Volkswagen ντε φάκτο θα παιρνούν μέσα από την οδό Στρατηγοπούλου και ζητούσε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου της ς Κοινότητας Χώρας για να τροποποιηθεί η χωροταξική θέση του πανηγυριού .
Επισημαίνουμε ότι στις 14/09/2014 το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας σε τακτική του συνεδρίαση με θέμα «Εμποροπανήγυρη Δημοτικής Κοινότητας Χώρας έτους 2014» έκδωσε την υπ’ αριθμ. 4/2014 ομόφωνη απόφαση για την διεξαγωγή του Πανηγυριού στην ίδια θέση που γίνεται για πάνω από 50 χρόνια χωρίς να αναφερθεί τίποτε για το ivent της Volkswagen.
Με την διαδικασία του κατεπείγοντος έντεκα ήμερες αργότερα στις 25.09.2014 συγκαλείται έκτακτο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας με θέμα επανεξέταση της αρχικής απόφασης για το πανηγύρι της χώρας εν όψει του ivent της Volkswagen. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πλήρη απαρτία του συμβουλίου και με την παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Πετρόπουλο Παναγιώτη και Γαϊτάνη Λεωνίδα, των Δημοτικών συμβούλων κ.κ Βοργία Γεωργίου και Μπαχούμα Γεωργίου και σημαντικού αριθμού δημοτών. Ο πρόεδρος κ Γιαννακόπουλος Νικόλαος εισηγείται την κατάργηση της Στρατηγοπούλου σαν δρόμο του πανηγυριού (από τον προαύλιο χώρο του Άγιου Κωνσταντίνου έως τον Αγ. Γεώργιο) και την χρησιμοποίηση της σαν δρόμου για την διέλευση των δοκιμαστικών διαδρομών του invent της Volkswagenπαρουσιάζοντάς το ως ειλημμένη απόφαση. Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης και εκ μέρους του συμβούλου κ.Σβάρνα Χρήστου κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση :Το πανηγύρι να διεξαχθεί κανονικά όπως είχε αποφασιστεί και με μια μικρή τροποποίηση του οδικού χάρτη της διαδρομής να γίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα και οι διαδρομές της Volkswagen. Η εκτροπή της κυκλοφορίας θα μπορεί να γίνεται από το σπίτι κ. Φράγκου Λάκη αριστερά σε δημοτικό δρόμο που είναι και αρκετά μεγάλος και ο οποίος καταλήγει στην οδό Νέστορος που είναι εθνικός δρόμος και μέσω αυτού θα εισέρχεται στο εθνικό δίκτυο προς Γαργαλιάνους- Κυπαρισσία.
Υπήρξε και δεύτερη εναλλακτική πρόταση εκ μέρους του κ Βοργιά Γεωργίου ο οποίος διαφωνώντας με την πρόταση κατάργησης της Στρατηγοπούλου αντιπρότεινε οι διαδρομές της Volkswagen να διέρχονται από την οδό Κοκκέβη και να συνδέονται με το εθνικό δίκτυο.
Οι κ.κ. Πετρόπουλος Παναγιώτης και Γαϊτάνης Λεωνίδας υπερθεματίζοντας της ειλημμένης απόφασης του Δημάρχου προσπάθησαν να επηρεάσουν την κρίση των συμβούλων της Δημοτικής κοινότητας χώρας παρουσιάζοντας ως τετελεσμένο γεγονός την κατάργηση της οδού Στρατηγοπούλου σαν δρόμο του πανηγυριού με διάφορες δικαιολογίες του τύπου, ότι έχει αποφασίσει η περιφέρεια για τις δοκιμαστικές διαδρομές της Volkswagen ,η ότι έχει ενημερωθεί η τροχαία καθώς και αλλά απίθανα .
Το Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας χώρας αφού έλαβε υπ όψιν του ,τους προβληματισμούς που αναπτύχτηκαν τόσο από τα μέλη του όσο και από τους πολίτες που τοποθετηθήκαν αποφάσισε με (3) τρις ψήφους κατά και (2) δυο υπέρ να απορρίψει την πρόταση που εισηγήθηκε ο πρόεδρος κ. Γιαννακόπουλος Νικόλαος . Ωστόσο με ευθύνη του προέδρου και του γραμματέα δεν αποτυπώθηκε η ψηφοφορία στα πρακτικά του Συμβουλίου, ούτε ετέθησαν σε ψηφοφορία οι άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στο δημοτικό συμβούλιο για τελική απόφαση .
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου Νέστορος να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να υπερασπιστεί τα τοπικά έθιμα και τους θεσμούς του Δήμου μας.
Χώρα 27.09.2014
Ενωτική Συνεργασία-Πρωτοβουλία Ανάπτυξης Δήμου Πύλου-Νέστορος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου